Rancang Bangun Biofilter untuk Pengolahan Limbah Cair Kegiatan Sentra Wisata Kuliner di Kecamatan Tambaksari, Kota Surabaya

Authors

  • Apri Yulianto Institut Teknologi Adhi Tama, Surabaya, Indonesia
  • Arlini Radityaningrum Institut Teknologi Adhi Tama, Surabaya, Indonesia
  • Ro’du Dhuha Afrianisa Institut Teknologi Adhi Tama, Surabaya, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.29080/alard.v6i2.1175

Keywords:

anaerobic tank, aerobic tank, culinary tourism centre, domestic wastewater characteristics

Abstract

The development of culinary business at Culinary Tourism Centre (CTC) has produced domestic wastewater from dish washing activities and food residues. One CTC in Tambaksari District, Surabaya City has not had Wastewater Treatment Plant (WWTP) yet. The CTC only has equalization tank for accommodating wastewater before discharged into the water body. This research aimed to determine the characteristics of domestic wastewater from the CTC and to design the appropriate WWTP in the CTC. The standard was based on the Regulation of the East Java Governor Number 72 Year 2013. The result showed that the concentrations of TSS, grease and oil, BOD, COD were 14 mg/L, 1.59 mg/L, 1154.8 mg/L, and 2054.8 mg/L, respectively. The WWTP units consisted of a grease trap, an equalization tank, primary sedimentation tank, anaerobic tank, aerobic tank, and secondary sedimentation tank. The estimated cost to build the WWTP was IDR 278,093,774.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adi, H. P., Razif, M., & Moesriati, A. (2016).Perancangan Ulang Instalasi Pengolahan Air Limbah Domestik dengan Proses Anaerobic Baffled Reactor dan Anaerobic Filter. Jurnal Teknik ITS, 5(2), 2–6. https://doi.org/10.12962/j23373539.v5i 2.16937

Andiese, V. W. (2011). Pengolahan Limbah Cair Rumah Tangga Dengan Metode Kolam Oksidasi. Jurnal Universitas Tadulako, 1(2), 103–110. http://jurnal.untad.ac.id/jurnal/index.php/JTSI/article/view/691/595

Dinas Lingkungan Hidup Kota Surabaya. (2019). PETUNJUK TEKNIS PENGELOLAAN LIMBAH CAIR KEGIATAN

RESTORAN/RUMAH MAKAN TAHUN 2019 PEMERINTAH KOTA SURABAYA DINAS LINGKUNGAN HIDUP. 031.

Firmansyah, Y. R., & Razif, M. (2016). Perbandingan Desain Ipal Anaerobic Biofilter Dengan Rotating Biological

Contactor Untuk Limbah Cair Tekstil Di Surabaya. Jurnal Teknik ITS, 5(2), 166–171. https://doi.org/10.12962/j23373539.v5i2.17862

Kementerian Kesehatan RI. (2011). Instalasi Pengolahan Air Limbah. Kementerian Kesehatan RI, 24(2), 1–9.

http://dx.doi.org/10.1016/j.asw.2013.04.001%5Cnhttp://journals.cambridge.org/abstract_S0140525X00005756%5CnLib

Khusna Mufida, D., Sholichin, M., & Cahyani, C. (2016). Perencanaan Instalasi Pengolahan Air Limbah (IPAL) dengan Menggunakan Kombinasi Sistem Anaerobik-aerobik pada Pabrik Tahu“Duta” Malang. Jurnal Teknik Pengairan,1(1), 1–12.http://pengairan.ub.ac.id/wpcontent/uploads/2014/02/PerencanaanInstalasi-Pengolahan-Air-Limbah-IPALdengan-Menggunakan-KombinasiSistem-Anaerobik-Aerobik-pada-PabrikTahu-DUTA-Malang-Diana-KhusnaMufida-115060400111068.pdf

Kurniawan, E. P. (2014). (2014). Dampak Penataan Pedagang Kaki Lima (PKL) Ke Dalam Sentra Wisata Kuliner Di KotaJurnal Universitas Airlangga, 9.

Mardianto, W. (2014). Pengolahan Limbah Cair Rumah Makan Menggunakan Sistem Kombinasi Abr Dan Wetland Dengan Sistem Kontinyu. Jurnal Teknologi Lingkungan Lahan Basah, 2(1), 1–10.

https://doi.org/10.26418/jtllb.v2i1.6746

Nasoetion, Saputra, D. A. W., Saputra, M., & Ergantara, R. I. (2017). Evaluasi dan Redesign Instalasi Pengolahan Air Limbah (IPAL) RS. Pertamina Bintang Amin Bandar Lampung. Jurnal Universitas Malahayati, 1(03), 75–86.

Pemerintah Kota Surabaya. (2018). Laporan Kinerja Instansi Pemerintah. Dinas Perumahan Rakyat Dan Kawasan

Permukiman, Cipta Karya Dan Tata Ruang, 53(9), 1689–1699.

Priyanka, A. (2012). Perancangan Instalasi Pengolahan Air Limbah Pertamina Maritime Training Center (Studi

Perbandingan Dengan Instalasi Pengolahan Air Limbah Gedung Pertamina Learning Center). Jurnal

Universitas Indonesia, 1–105.

Purnawan, Warisaura, A. D., & Setyaningrum, A. (2018). PENGOLAHAN LIMBAH CAIR RUMAH MAKAN DENGAN SISTEM KOMBINASI PRESIPITASI-AEROBIC BIOFILTER. Jurnal Teknologi Technoscientia, 11(1), 47–53.

Radityaningrum dan Kusuma. (2017). PERBANDINGAN KINERJA MEDIA BIOFILTER ANAEROBIC BIOFILTER

DALAM PENURUNAN TSS , BOD , COD PADA GREY WATER. Jurnal Teknik Lingkungan, 3(2), 25–34.

Sakinah, D. S., & Purwanti, I. F. (2018). Perencanaan IPAL Pengolahan Limbah Cair Industri Pangan Skala Rumah

Tangga. Jurnal Teknik ITS, 7(1), 1–6. https://doi.org/10.12962/j23373539.v7i1.29178

Sein, L. O. (2011). Removal of Total Susupended Solids and Oil Grease Using Flotation Unit. May. S

NI 6989.59:2008. (n.d.). Air dan air limbah – Bagian 57: Metoda Pengambilan Contoh

Air Permukaan. Sni 6989.59:2008, 59, 19.

http://ciptakarya.pu.go.id/plp/upload/peraturan/SNI_-6989-59-2008-_MetodaPengambilan-Contoh-Air-Limbah.pdf

Wulandari, P. R. (2014). Perencanaan Pengolahan Air Limbah Sistem Terpusat (Studi Kasus di Perumahan PT.

Pertamina Unit Pelayanan III Plaju -Sumatera Selatan. Jurnal Teknik Sipil Dan Lingkungan, 2(3), 499–509.

https://ejournal.unsri.ac.id/index.php/jtsl/article/download/1336/pdf

Zaharah, T. A., Nurlina, N., & Moelyani, R. R.(2018). Reduksi minyak, lemak, dan bahan organik limbah rumah makan menggunakan grease trap termodifikasi karbon aktif. Jurnal Pengelolaan Lingkungan Berkelanjutan (Journal of Environmental Sustainability Management), 1(3), 25–33. https://doi.org/10.36813/jplb.1.3.25-33

Zahra, L. Z., & Purwanti, I. F. (2015). Pengolahan Limbah Rumah Makan dengan Proses Biofilter Aerobik. Jurnal

Teknik ITS, 4(1), D35–D39. http://www.ejurnal.its.ac.id/index.php/teknik/article/view/8882

Published

2021-05-18

How to Cite

Apri Yulianto, Radityaningrum, A., & Ro’du Dhuha Afrianisa. (2021). Rancang Bangun Biofilter untuk Pengolahan Limbah Cair Kegiatan Sentra Wisata Kuliner di Kecamatan Tambaksari, Kota Surabaya. Al-Ard: Jurnal Teknik Lingkungan, 6(2), 86–95. https://doi.org/10.29080/alard.v6i2.1175

Issue

Section

Articles